Kövess minket!
Keresés
Szerzők
Kategóriák

Címkék

afonya (1) ananaszle (1) Ankle (1) Asics (1) bio (1) Boka (1) Bokaszorító (1) brownie (3) búzafűlé (1) céklalé (1) cleaneating (48) Combat (1) Compression (1) csiga (1) cukormentes (5) dieta (62) edzes (1) egeszseg (40) elsohet (1) elsonap (2) etteremteszt (1) fagyi (1) fánk (1) felkeszules (1) Fiametta (1) Fit-Active (1) Futás (3) gastro (66) gasztro (62) Gloves (1) glutenmentes (4) harmadikhet (7) harmadiknap (2) harmincadiknap (1) harmincegyediknap (1) harmincharmadiknap (1) harminchatodiknap (1) harminckettediknap (1) harminckilencediknap (1) harmincnegyediknap (1) harmincnyolcadiknap (1) harmincotodiknap (1) hatlapos (1) hatodikhet (6) hatodiknap (1) hetediknap (1) Hideg (2) huszadiknap (1) huszonegyediknap (1) huszonharmadiknap (1) huszonhatodiknap (1) huszonhetediknap (1) huszonkettediknap (1) huszonkilencediknap (1) huszonnegyediknap (1) huszonnyolcadiknap (1) huszonotodiknap (1) Hyperwarm (1) Ízületvédelem (1) kakaos (1) Kesztyű (1) kilencediknap (1) Knee (1) kocka (1) Kompressziós (1) light (60) masodikhet (7) masodiknap (1) Megelőzés (1) miri (69) muffin (1) My protein (2) Nadrág (1) negyedikhet (8) negyediknap (2) negyvenediknap (1) Nike (2) nyolcadiknap (1) otodikhet (8) otodiknap (1) paleo (3) PinkCadillac (1) pite (1) Pro (2) recept (65) répalé (1) review (7) rudi (1) sajttorta (2) Sleeve (1) SpartanRace (2) Sportsérülés (1) Steinberger (5) stories (2) szilvas (1) tábor (1) Tél (2) Térd (1) Térdszorító (1) Tights (1) tisztitókúra (5) tizediknap (1) tizenegyediknap (1) tizenharmadiknap (1) tizenhatodiknap (1) tizenhetediknap (1) tizenkettediknap (1) tizenkilencediknap (1) tizennegyediknap (1) tizennyolcadiknap (1) tizenotodiknap (1) torta (1) trend (47) Tréning (2) turo (1) turorudi (1) turotorta (1) Védelem (1) vega (3) vegan (1) vendegblogger (3) Winter (1) zab (1) zabkeksz (1) zoldsegle (1)

Az edzőterem kiváló lehetőséget ad arra, ha rendszeres szeretnél valamit mozogni. Akár erősítenéd a tested vagy izmot építenél, netán fogyás a célod, az egyik legkézenfekvőbb megoldást nyújtja. Esős őszi és hideg téli napokon is futhatsz vagy biciklizhetsz teremben, amikor már a szabadban túl körülményes lenne.

Nagyon sokan vagyunk úgy, hogy csak otthon valamilyen videóra, vagy csak úgy a szőnyegen tornázunk. Ennek számtalan oka lehet, a leggyakoribbak, hogy nem szeretnénk testünket másoknak mutogatni, félünk, hogy kinevetnek, vagy ötletünk sincs, hogyan kell használni az egyes konditermi gépeket. Elég sok emberben él az a tudat, hogy az edzőteremben kizárólag „szétgyúrt”, szekrény méretű férfiak, topmodell alkatú nőkkel találkozhatunk, akik emelgetik a súlyokat. Mi meg csak nézünk, és azt se tudjuk, hogyan fogjunk hozzá a gyakorlatokhoz, ráadásul a pólónkon várhatóan megjelenő izzadságfolttól is feszélyezve érezzük magunkat.



Nektek is ismerős a fenti szituáció? Vagy rendszeresen jártok edzőterembe, de nem vagytok tisztában, milyen szabályokat kellene betartanotok? Aggodalomra semmi ok, most átvesszük őket pontról pontra!

1. Ruházat
A ruházat lányoknál és fiúknál is kényes téma. Vannak, akik otthoni melegítőben mennek le edzeni, vannak, akik külön szettet vásárolnak, hogy edzés közben is csinosak maradjanak. Ilyenkor alakul ki az, hogy az „otthoni melegítős” sportolók kínosan érzik magukat. Megnyugtatok mindenkit, nem a sportruházatunk márkája, színe, szabása a fontos, hanem, hogy egészségügyileg kielégítő legyen.
Persze fontos a ruházat anyaga is. Olyat válasszatok, ami felszívja az izzadságot. Nem csak esztétikai szempontból kellemetlen a folt, higiéniailag is ügyelni kell erre a sarkalatos pontra.

Másik fontos dolog a ruházat kapcsán, a „ki mennyit mutat meg magából téma”. Férfiak ügyeljenek arra, hogy ne feszülős ruházatban legyenek, és ne is félmeztelenül, akármennyire is mutogatnák izmos felsőtestüket. Lányok, figyeljünk arra, hogy ne az edzőterembe vonjuk el a férfiak figyelmét a hiányos öltözetünkkel, ne ott lőjük be a hajunkat, és a legújabb sminktrendet se az edzőtermi tükörben próbáljuk ki.

2. Köszönés
Az egyik legalapvetőbb szabály az edzőteremben, hogy amikor belépsz bármelyik helységbe – akár a recepciónál, öltözőbe, wellness részlegbe vagy konkrétan az eszközparkba, akkor illik köszönni, még ha nem is ismered az ott tartózkodó embereket. Lehet, hogy úgy érzed, kínos, vagy azon morfondírozol, „most tényleg nekem kellene előre köszönni?”. De higgyétek el, köszönni nem ciki. És ez vonatkozik a távozásra is.

3. Öltöző
Az öltözőben jár neked egy szekrény, ahova bepakolhatsz, itt található fogas is. A legtöbb edzőteremben külön értékmegőrző is van, eziránt a recepciónál érdeklődhetsz. Az öltözőben lehetőleg annyira pakolj szét, hogy másoknak is legyen helye! Edzést követően élj a tisztálkodási lehetőségekkel!: Szükséged lesz papucsra, tusfürdőre és törülközőre is.

4. Törölköző használata
Általában minden edzőteremben kifüggesztik, hogy a „törölköző használata kötelező”. Ez így igaz. Szerintem senki nem szeretné más izzadságcseppje után használni a gépet (ismét a már többször említett higiénia okán). Ha nem sikerül mindenhol lefedni a gépet törölközővel ott ahol hozzáérünk, akkor törlőkendővel és fertőtlenítővel töröljük át a használatot követően (a fertőtlenítőt és törlőkendőt a terem általában biztosítja).

5. Mindig légy körültekintő
Ha elhatároztad, hogy lemész a terembe edzeni, akkor vedd figyelembe, hogy nem otthon vagy, figyelni kell másokra is. Ha látod, hogy valaki épp használja a gumilabdát, akkor ne vedd el előle, kérdezz rá, használhatjátok-e felváltva.
Az eszközöket, gépeket mindig úgy használd, hogy mások gyakorlatát ne zavard, ne foglalj el felesleges helyet, saját magad és társaid testi épségét ne veszélyeztesd.

6. Telefonálás, hangoskodás, baráti csevej
Mobilkészülékünket bevihetjük a terembe, de arra figyeljünk, ne ott bonyolítsuk le a heti beszélgetést anyukánkkal / barátunkkal / barátnőnkkel. Ha valamiért mégis használnunk kell, figyeljünk arra, ne foglaljuk le a gépeket mások elől.
Sokan baráttal, barátnővel érkeznek edzeni, csak jobb párosan, kevésbé unalmas. Ez így igaz. Sztorizgatás közben viszont sokszor megfeledkezik az ember a környezetéről, a kelleténél hangosabb csacsogásba, nevetésbe kezd. Sose feledjük, egy „egészségügyi” létesítményben tartózkodunk, ahova a legtöbben komoly egyéni célokkal érkeznek (fogyás, felkészülés, izmosodás, gyógytorna, stb.), ne zavarjuk őket!

7. Használod még ezt a gépet?
Figyeljünk arra, hogy ha nem végzünk gyakorlatot a kondi gépeken, akkor fölöslegesen ne foglaljuk azokat. Ha találkozunk ismerőssel és beszélgetni szeretnénk, akkor ezt ne a gépeknél tegyük meg. Ha úgy sejtitek valaki már végzett egy adott eszközön / eszközzel, nyugodtan rákérdezhettek, végzett-e már.

8. Hány gyakorlat van még hátra?
Ha látod, hogy más is használja a kiszemelt eszközt és neked is pont arra lenne szükséged, akkor csak kérdezd meg tőle, hogy hány sorozat van még a gyakorlatából és beszállhatsz-e hozzá. Valószínűleg nem fogja zavarni, ha felváltva használjátok.

9. Segítség kérése vagy nyújtása
Nem kínos segítséget kérni az edzőteremben. Ha nem tudod, hogy kell használni egy gépet, beállítani a magasságot, vagy nem vagy tisztában a helyes gyakorlat végrehajtással, nyugodtan szólítsd meg a teremben tartózkodó edzőket, láthatóan tapasztaltabb vendégeket. Készséggel a segítségedre lesznek.

10. Wellness részleg
A wellness részlegre készülj külön törölközővel, papuccsal, főleg, ha a szaunát is használni kívánod. Utóbbiban, ha illóolajat szeretnél csepegtetni, akkor kérdezd meg a többieket is, hogy nem zavarja-e őket.

Nem érdekel az edzőtermi etikett? Szíved joga. De miután a fentieket elolvastad, legalább tudni fogod, hogy mikor sérted meg. Azért mész le a terembe, hogy edz. Hajtsd végre a kitűzött célod, de ezt tedd úgy, hogy betartod az alapvető edzőtermi illemtant.

A bejegyzés trackback címe:

https://gymer.blog.hu/api/trackback/id/tr428079064

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása