A sárgarépa az egyik legközkedveltebb zöldségfélénk.
A bétakarotint a szervezet a répaléből jobban fel tudja venni, mint magából a zöldségből. Már 100 ml fedezi a napi bétakarotin-szükséglet egészét, amelyből a szervezet A-vitamint állít elő. A sárgarépában található még számos ásványi anyag, B-komplex, C-, E- és K-vitamin.
Az édeskés, rostban rendkívül gazdag sárgarépa tisztítja a bélrendszert, erősíti a lépet és a hasnyálmirigyet, javítja a máj működését, serkenti a hulladékanyagok kiürülését, vízhajtó hatással rendelkezik, továbbá oldja a lerakódásokat a szervezetben, például a különféle köveket.
Gazdag szilíciumtartalma következtében erősíti a kötőszöveteket, és fokozza a kalcium-anyagcserét, ezáltal a zsírégetés hatékonyságát is növeli.
Mire is jó? Mit tartalmaz?

A sárgarépa tartalmaz kalciumot, káliumot, nátriumot, foszfort, vasat, magnéziumot, krómot, sót, A, B komplex, C, E, G és K vitaminokat.
Hozzásegít a csontozat és a fogazat fejlődéséhez. Általános gyógyhatását a nagymennyiségű kálium s egyéb tartalma teszi lehetõvé, a vér savtalanítását segíti elő. A vér savtalanítása elsősorban a máj működését segíti elő. Ha a máj tisztulása megindult, a gyógyulás egész láncolatát vonja maga után. A máj leterhelése láthatóan a bőr állapotán nyilvánul meg.
Általánosságban a gyulladás az, amelyre gyógyítólag hat a sárgarépa-lé, s ide tartozik a fertőzés is. A rákos daganatok közül a leghatásosabb a tüdőrákra.
Az emésztésben a sárgarépa-lé hatékonyan vesz részt, tisztítja a beleket, és serkenti a mellékvesék munkáját, ezáltal a hasnyálmirigy működését is.
Napi elosztás:
- Reggeli: 1.5 dl lé + 2 szelet kenyér
- Tízórai: 1.5 d lé + 1 szelet kenyér
- Ebéd: 1.5 dl lé + 2 szelet kenyér
- Uzsonna: 1.5 dl lé + 1 szelet kenyér
- Vacsora: 1.5 dl lé + 1 szelet kenyér