Ez a kuglóf álom puha, kellemes illata pedig belengi az egész lakást, és mindössze öt-tíz perc bekeverni ezt a márványos szépséget. Imádni fogjátok, szerintem nem lehet abbahagyni.
Legtöbbünkkel előfordul, hogy az ünnepek alatt felszed 2-3 kilót. Sokan az újévi fogadalmak révén rögtön fogyókúrával vágnak neki az évnek, pedig egy kis odafigyeléssel megelőzhetnénk ezeket a fránya plusz kilókat.
Az alábbi receptemet mindenkinek ajánlom, aki szeretne egy ízletes, de mégis diétásabb édességet az ünnepi asztalra varázsolni.
Hozzávalók 12 szelethez:
Tészta
- 15 dkg nyírfacukor vagy eritrit
- 10 dkg kókuszliszt
- 5 dkg szénhidrátcsökkentett lisztkeverék
- 10 dkg vaj vagy kókuszzsír
- 8 dkg darált dió
- 2 tojás
- 1 dl tej
- 1 csomag sütőpor
- 1 csipet fahéj
- 1 csipet só
- 1/2 vaníliarúd
- 10 dkg vaj
- 10 dkg nyírfacukor vagy eritrit
- 2 dl zsírszegény tej
- 2 dkg darált dió
- 1 teáskanál rum
- 1/2 csomag vaníliás pudingpor
- 5 dkg cukormentes csokoládé
- 1 evőkanál vaj
- Pár szem dió

Elkészítés:
A sütemény elkészítése igazán egyszerű, nem igényel komoly konyhai tapasztalatot. Először is készítsetek oda egy nagyobb tálat,amibe a hozzávalókat össze tudjátok majd keverni. Illetve két kisebb tálat, ami a tojásokhoz fog kelleni. Első lépésként a vajat keverjétek ki eritrittel vagy nyírfacukorral, majd a tojásokat válasszátok szét a két edénybe. Verjétek kemény habbá először a fehérjét az egyik tálba, majd a sárgáját a másikba. A száraz hozzávalókat, tehát a kétféle lisztet (kókuszlisztet és szénhidrátcsökkentett lisztet), a sütőport, a diót, a sót, a fahéjat és a vaníliát vegyítsétek, majd adagoljátok hozzá a felvert tojássárgáját. Ezután öntsétek nyakon a tejjel. Jöhet a tojás fehérje. Óvatos mozdulatokkal forgassátok a lisztes keverékhez a keményre vert fehérjét, majd mikor a massza már homogén, töltsétek a kivajazott, kilisztezett kuglófformába.
Tegyétek előmelegített sütőbe, és körülbelül 45 perc alatt süssétek meg 180 fokon. Ezután borítsátok ki a formából, majd hagyjátok teljesen kihűlni. Ezalatt a cukormentes csokoládét olvasszátok meg egy evőkanál vajjal.
A krémhez a pudingport és az eritritet keverjétek el a zsírszegény tejben, főzzetek belőle sűrű krémet, majd hagyjátok hűlni. Addig van időtök a vajat, a darált diót és a rumot gépi habverővel kihabosítani. Ha már langyos a megfőzött pudingunk, akkor hozzákeverhetjük a vajas-diós masszához. Végül a kihűlt kuglófot vágjátok el hosszában két részre, és kenjétek meg a krémmel.
A felolvasztott csokoládét öntsétek a krémmel töltött kuglófra. Mielőtt megdermedne, díszítsétek a tetejét félbevágott dióval.
Vigyázat, függőséget okozhat! :)
Kalóriatartalom: ~1600 kcal
Receptjeimet nagyrészt magam találom ki, csakis egészséges hozzávalókból. Cukor -, gluténmentes, paleo és vegán ételekkel kísérletezem. Kőbe vésett szabályok nincsenek, hagyatkozzunk az érzékeinkre és biztosan nem fogunk csalódni. Van más ötleted, tipped? Máshogy készítenéd el? Oszd meg velem véleményedet, tapasztalataidat vagy küld el nekünk a recepted és a legjobbakat megosztjuk!
#Egészségesen finomat #Miri