Kövess minket!
Keresés
Szerzők
Kategóriák

Címkék

afonya (1) ananaszle (1) Ankle (1) Asics (1) bio (1) Boka (1) Bokaszorító (1) brownie (3) búzafűlé (1) céklalé (1) cleaneating (48) Combat (1) Compression (1) csiga (1) cukormentes (5) dieta (62) edzes (1) egeszseg (40) elsohet (1) elsonap (2) etteremteszt (1) fagyi (1) fánk (1) felkeszules (1) Fiametta (1) Fit-Active (1) Futás (3) gastro (66) gasztro (62) Gloves (1) glutenmentes (4) harmadikhet (7) harmadiknap (2) harmincadiknap (1) harmincegyediknap (1) harmincharmadiknap (1) harminchatodiknap (1) harminckettediknap (1) harminckilencediknap (1) harmincnegyediknap (1) harmincnyolcadiknap (1) harmincotodiknap (1) hatlapos (1) hatodikhet (6) hatodiknap (1) hetediknap (1) Hideg (2) huszadiknap (1) huszonegyediknap (1) huszonharmadiknap (1) huszonhatodiknap (1) huszonhetediknap (1) huszonkettediknap (1) huszonkilencediknap (1) huszonnegyediknap (1) huszonnyolcadiknap (1) huszonotodiknap (1) Hyperwarm (1) Ízületvédelem (1) kakaos (1) Kesztyű (1) kilencediknap (1) Knee (1) kocka (1) Kompressziós (1) light (60) masodikhet (7) masodiknap (1) Megelőzés (1) miri (69) muffin (1) My protein (2) Nadrág (1) negyedikhet (8) negyediknap (2) negyvenediknap (1) Nike (2) nyolcadiknap (1) otodikhet (8) otodiknap (1) paleo (3) PinkCadillac (1) pite (1) Pro (2) recept (65) répalé (1) review (7) rudi (1) sajttorta (2) Sleeve (1) SpartanRace (2) Sportsérülés (1) Steinberger (5) stories (2) szilvas (1) tábor (1) Tél (2) Térd (1) Térdszorító (1) Tights (1) tisztitókúra (5) tizediknap (1) tizenegyediknap (1) tizenharmadiknap (1) tizenhatodiknap (1) tizenhetediknap (1) tizenkettediknap (1) tizenkilencediknap (1) tizennegyediknap (1) tizennyolcadiknap (1) tizenotodiknap (1) torta (1) trend (47) Tréning (2) turo (1) turorudi (1) turotorta (1) Védelem (1) vega (3) vegan (1) vendegblogger (3) Winter (1) zab (1) zabkeksz (1) zoldsegle (1)

Valamelyik ízületed fáj sportoláskor, vagy csak szeretnéd őket megvédeni egy esetleges sérüléstől? A most következő írásom hasznos lehet, ha az előbb említett csoportok egyikébe tartozol, valamint azok számára is, akik még nem is hallottak ezek lehetséges sérüléséről, az elkerülésüket szolgáló eszközökről, vagy egyszerűen csak szeretnének többet megtudni róluk. A Nike jónéhány ilyen védőfelszerelést gyárt, közülük kettőről fogok részletesebben is írni. Az egyik a Nike Pro Combat térdszorítója, a másik pedig a Nike Pro Combat bokaszorítója.

Ha egyszerűen szeretnénk megfogalmazni, ízületnek azt a testrészt nevezzük, ahol két csont összeköttetése található. Ilyen például a térd, a boka, a könyök és a csukló. Az olyan termékeket, melyek valamely ízület tartására, védelmére, vagy melegítésére szolgálnak, alapvetően egészséges embereknek nem ajánlott egy egész napon át viselni, mivel az eszköz átveszi az adott ízület helyett a tartás egy részét, így azok nem lesznek megfelelően edzettek. Az adott terület izmai is veszítenek erősségükből, illetve a bőr is feszességéből (természetesen ez említett veszélyek csak folyamatos viselés esetén állnak fenn). Vannak olyan sérülések, esetleg betegségek, amikor indokolt ezeknek a hosszútávú viselése, de ebben az esetben az orvos külön javasolja is ezt.

Gyakorlati hasznuk, hogy speciális anyaguknak köszönhetően melegen tartják az adott ízületet és izmokat, ami csökkenti sportolás közben a sérülésük elszenvedésének veszélyét. Szorító hatást fejtenek ki az adott területre, ami segíti megakadályozni az ízületek természetes mozgásától való eltérést, pontosabban megfogalmazva, segítenek megakadályozni az ízületi tokból az ízületi fej kiugrását. A felépítésüktől függően tehermentesítik is az adott területet. Fontos még megemlíteni, bár nem alapvető funkciójuk, de bizonyos fokig külső fizikai behatásoktól is megóvják viselőjét. Olyan sportok esetén célszerű őket használni, ahol egy adott ízület sokkal nagyobb terhelésnek van kitéve, vagy ha egy már meglévő problémán szeretnénk segíteni (esetleg gyógyulófélben lévő sérülésünket védjük).

Esetemben, futás közben a bal bokám és térdem szokott fájni egy régi sérülésem következményeként, így ha futni indulok - vagy más, intenzívebb, sérülés veszélyt rejtő sporttevékenységet űzök -, mindig felveszem az említett két eszközt. Alapvetően, ha sportolás közben, vagy általánosságban véve fáj valamelyik ízületünk, orvossal célszerű azt megnézetni. Ezek az eszközök csak segíthetnek a fájdalom enyhítésében, megelőzésében, nem a problémák, betegségek felszámolása, gyógyítása a feladatuk.

Két ilyen ízületet védő eszközt mutatok be a következőkben azzal a céllal, hogy a hasonló problémákkal küzdő, illetve ilyen típusú termék vásárlását tervezőknek segítsek, mikre érdemes figyelni a választás során.


Az egyik ilyen a Nike Pro Combat térdszorítója. Ennek elülső része Ariaprene (tovább fejlesztett neoprén) anyagból van, ami melegen tartja a térdízületet - korábban már szó esett ennek fontosságáról. A hátsó részén - ami a képeken az egybefüggő teljesen piros szövet felület - egy vékonyabb, lyukacsos légáteresztő anyag található, mely a megfelelő szellőzést biztosítja (a lenti kép közepén látható közelebbről). Ez nem jelenti azt, hogy a térdhajlatunknál fázni fogunk hűvösebb időben való használat közben, teljesen jól tartja a hőt minden irányban, viszont - talán nem meglepő mód - a lábunk kevésbé intenzív mozgás esetén is könnyen megizzad alatta. Mondhatnánk, hogy az izzadtság elvezetése nem lett jól megoldva, de ha körbe nézünk a piacon, erre a problémára más gyártóknak sem sikerült még tökéletes megoldást találnia.

Az elülső részén egy erőteljes, piros színű, hálószerű megoldás látható (lenti kép bal oldalán nagyban is megtekinthető), ami az Ariaprene túlzott megnyúlásának megakadályozására szolgál, a nagyobb tartás érdekében. Nálam ez nagyon rövid idő alatt berepedezett, így a tartása is csökkent, igaz, továbbra is elegendőnek találom, nem tapasztaltam funkcióvesztést ezidáig. Belül, az alsó és felső részen pedig egy-egy szilikon csík helyezkedik el (a lenti kép jobb oldalán látható), ami a nagyobb tapadást segíti elő, vagyis, hogy ne csúszkáljon le a használat során. Sajnos, ennél a pontnál kell kiemelnem a termék - számomra - legnagyobb hibáját, a szilikon csíkok ellenére is pont annyira elmozdul a térdszorító, hogy zavaróvá váljon futás közben (még akkor is, ha az alapvető tapadás továbbra is megvan).

Nincs összehasonlítási alapom az említett problémával kapcsolatban, így nem tudom, más, hasonló eszközöknél is fennáll-e, de minden bizonnyal igen. Véleményem szerint a megoldáshoz legközelebb az alul/felül tépőzáras típusok állhatnak (például a McDavid cég termékei között találhatunk több ilyet is).

Pozitívum, hogy bár termék leírása szerint csak kézzel tisztítható, de én egy ideje gépben, alacsony hőfokon mosom, és eddig nem lett baja tőle.


A Nike Pro Combat bokaszorító felépítését tekintve nagyban hasonlít az előzőekben tárgyalt térdszorítóra. A boka körüli rész ugyan olyan Ariaprene anyagból készült, rajta a lyukacsos borítással, ami itt is ugyan úgy hamar berepedezett. Ettől függetlenül a szorító/összetartó ereje ebben az esetben sem csökkent számottevően. Felül, a már ismert piros légáteresztő résszel találkozhatunk. A térdhez képest a bokánál sokkal kevésbé tapasztaltam a termék alá való beizzadást. A belső, csúszást "gátló" szilikon borításból most csak egyet kapunk (felső rész), de talán a boka esetében ez a veszély nem is annyira jelentős - nem is tapasztaltam vele ilyen problémát.

Teljesen elégedett vagyok a termékkel, az egyetlen negatívumot az jelenti, hogy a cipővel való állandó súrlódás következtében az anyag gyorsan kopik (már javítanom is kellett a varrás mentén). Nyilván, ez ellen kevésbé tehet a gyártó, nem lehet egyszerre kényelmes és 100%-ig időtálló is egyben. Több bokaszorítót is próbáltam már, én emellett tenném le a voksom.


Összességében, 2 kitűnő terméket ismertem meg. Mivel a térdszorítónál engem zavar a minimális csúszkálás, valószínűleg egy másik (tépőzáras) típust fogok kipróbálni legközelebb, viszont a bokaszorító - amennyiben a későbbiekben is kapható lesz még -, továbbra is első számú választásom marad.

Természetesen, az általam kipróbált és véleményezett térd- és bokaszorítókon kívül léteznek más ízületek védelmére szolgáló eszközök is, melyekre szintén igazak az általam leírt alaptulajdonságok és szempontok. Fontos, hogy aki ilyen eszközök beszerzésére adja a fejét, ne sajnálja rá a pénzt, azon túl, hogy a gyengébb minőségű megoldások hamarabb tönkremennek, illetve kevésbé lesznek kényelmesek, ha nem megfelelően látják el funkciójukat, több kárt okozhatnak, mint amennyit használnak.

Mindenkinek jó, és sérülésmentes sportolást kívánok!

A bejegyzés trackback címe:

https://gymer.blog.hu/api/trackback/id/tr578056598

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása